Vo Vrútkach sa začína štvrtý ročník memoriálu Stopami ukrývaných detí

16.07.2023 Martin

Vrútky 16. júla (TASR) - Kultúrnym podujatím vo Vrútkach sa v nedeľu večer začne štvrtý ročník memoriálu Stopami ukrývaných detí. Na pamiatku obetí a preživších holokaustu ho pripravilo občianske združenie Post Bellum SK. Takmer 50 ľudí zo Slovenska bude týždeň putovať po stopách Eliho a Esti, židovských detí, ktoré sa pre svoj pôvod museli počas druhej svetovej vojny ukrývať pred fašistickými perzekúciami.

"Memoriál Stopami ukrývaných detí je spomienkovo vzdelávacie podujatie. Kombinuje oral history, zážitok z dlhého putovania v skupine a spoznávanie často nepoznaných miest, ktoré sú spojené s holokaustom a Slovenským národným povstaním," priblížila riaditeľka Post Bellum SK Sandra Polovková.

Ako dodala, budú kráčať miestami, ktoré sú späté so životom pamätníka Eliho Vaga, jeho sestry Esti, ich ďalšej rodiny a priateľov. "Zastavujeme sa miestach, kde ako deti žili, ukrývali sa, alebo na historických a pamätných miestach, ktoré sú spojené s naším bojom proti fašizmu a rasovej diskriminácii," uviedla riaditeľka.

Súčasťou týždeň trvajúceho viac ako 110-kilometrového pochodu budú aj pietne podujatie v Kremničke, diskusia v banskobystrickom kultúrnom centre či v sobotu 22. júla záverečné kultúrne podujatie v Čiernom Balogu. Medzi účastníkmi memoriálu sú podľa Polovkovej ľudia, ktorí patria k ďalším generáciám preživších holokaustu, pedagógovia, novinári či ľudia so záujmom o dejiny.
 

Vyberte región